Rezort dopravy chce informačný systém v doprave, súťaž už má námietku

23.02.2013 Bratislava

Bratislava 22. februára (TASR) – Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) chce na Slovensku do konca roka 2015 zriadiť jednotný informačný systém v cestnej doprave.

Mal by stáť necelých 30 miliónov eur a financovaný má byť z eurofondov. V praxi by mal vodičom uľahčiť komunikáciu s úradmi, napríklad upozorňovať ich cez e-maily či SMS správy o končiacej platnosti emisnej či technickej kontroly ich auta.

Rezort dopravy 16. februára vyhlásil verejnú súťaž na obstaranie takéhoto systému. Proti tendru však už teraz podala žiadosť o nápravu firma, ktorá by sa chcela do neho zapojiť. Spoločnosť Geox namieta, že ministerstvo v súťaži stanovilo "diskriminačné podmienky, ktoré sú v rozpore s princípom transparentnosti, zákazu diskriminácie a čestnej hospodárskej súťaže".

"Žiadame preto ministerstvo, aby súťaž zrušilo a vypísalo ju nanovo za transparentných podmienok," uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Geox Martin Daňo. Nechce, aby bola súťaž za takýchto podmienok obmedzená iba na konkrétneho uchádzača.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že zatiaľ neeviduje žiadnu žiadosť v tomto zmysle. "Vyjadriť sa môžeme, až keď sa oboznámime s jej obsahom," reagoval pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Jednotný informačný systém v doprave by mal podľa predpokladov stáť 29,3 milióna eur. Jeho cieľom je podľa Kóňu uľahčiť ľuďom a firmám komunikáciu s orgánmi verejne správy na úseku dopravy. "Jeho zavedením sa napríklad ušetrí čas pri vybavovaní agendy v doprave, odstráni sa duplicita podávania dokumentov, zníži sa počet potrebných úkonov pri vybavovaní žiadostí či podávaní hlásení," priblížil.

Systém ministerstvo plánuje zrealizovať do konca roka 2015. "Vzhľadom na rozsiahlosť systému predpokladáme dobu implementácie minimálne dva roky," dodal Kóňa.
 

Vyberte región